Sådan Dyrker Du Krydderurter fra Krydderurtefrø

Krydderurter er sunde og smagfulde urter, som bruges til bl.a. I madlavning, det kan tilføre og fremhæve smag. Ud over krydderurter bidrager med god smag i maden, har de også et højt indhold af vitaminer og mineraler, i visse tilfælde kan krydderurter have lægelige og helende effekter.

Ved selv at dyrke dine egne krydderurter har du noget dejligt at kigge på i haven, og samtidig giver de fleste af dem en dejlig duft, hvis du lader dem stå kan de blomstre og bidrage som prydplanter. En af de vigtigste fordele er at du altid har friske urter lige klar til brug i køkkenet, hvilket gør dem til nytteplanter. Du kan vælge at så krydderurter mange forskellige steder i din køkkenhave, eller du kan samle dem i ét bed, så du får hele duftoplevelsen. I haven kan man anlægge et krydderurtebed, man kan også placere krydderurterne i blomsterbedene mellem så meget andet, eller langs husmuren så de er nemme at hente fra hele sommeren. Vi kan anbefale at placere dine krydderurter tæt på køkkenet, så det er nemt at hente de friske forsyninger. I potter i vindueskarmen, i blomsterkasser på altanen eller bare udenfor i køkkenhaven.

Hvis du kan lide at lave mad og servere drinks, er det oplagt at have krydderurter plantet i køkkenhaven, det er også en  mulighed at have dyrke dem i krukker på altanen.  Mange krydderurter trives nemlig godt i krukker, hvilket gør krydderurter muligt også til altaner eller mindre terrasser.

De fleste krydderurter er nemme at dyrke, kræver en veldrænet og næringsrig jord.  Krydderurter udvikler dog den mest intense smag, hvis de står i fuld sol og holdes til den tørre side, altså ikke vandes hele tiden. Brug langtidsvirkende gødning, det duer nemlig ikke at overgøde dem, det går nemlig ud over smagen, du vil opleve at dem dy dyrker nænsomt har en meget mere intens smag en de drevne du køber i potter.

Bemærk de findes både etårige eller flerårige krydderurter. Man kan både så dem fra frø indendørs og plante dem ud eller købe færdig planter, og plante ud når det er varmt nok.

Der findes efterhånden mange forskellige varianter af den samme krydderurt, de har forskellige nyancer. De kan fx. være hurtige til at spirer, de kan have forskellig højde eller lidt forskellig smag. Der kommer også nye varianter til engang imellem, fx. nogle der er perfekte til danske forhold, og pludselig kan alle og enhver dyrke det i egen have, hvor det tidligere kun var muligt i drivhus eller på en lun plads.

Der kan være en side effekt i visse krydderurter. Nogle krydderurter bruges for at øge næringsindholdet i madretter, mens der er andre urter, som har enten sundhedsmæssige eller smagsforstærkende effekter. Det er virkelig en område du kan undersøge og nørde i.