Det nytter at arbejde med landsbyudvikling…

I går afholdte sekretariatet sparringsmøde for landsbyer på niveau 2. På mødet deltog Årre og Næsbjerg fra Varde Kommune samt Holbøl fra Aabenraa Kommune. Der var først en livlig debat om de enkelte landsbyers udvikling generelt og projekter siden sidst.

De tre landsbyer er meget forskellige, og en del af snakken gik på, at forudsætningerne for at udvikle sin landsby eller lokalområde er meget forskellige. Nogle landsbyer har det hele i landsbyen og arbejder på at bevare butikker, erhverv institutioner mv.   Andre skal måske fokusere andre på aspekter i landsbylivet for at ændre udviklingen. Holbøl fortæller, at da de ikke er en traditionel center by, har de måtte fokusere anderledes for at vende den negative udvikling, hvilket må siges at være sket. I dag emmer landsbyen af positivisme og tilflytning af unge familier. De har blandt andet i en tid med lukning af den ene forretning efter den anden formået ved enkle småprojekter at øge omsætningen i den lokale brugs med 30-40 procent og det i et område med udpræget grænsehandel.

Noget af det, arbejdet på niveau to har bragt, er et tættere samarbejde med nabolandsbyerne. Der er blevet skabt en bevidsthed hos styregrupperne i, at man som landsby står stærkere ved et tæt samarbejde. Grundlaget for blandt andet skole, foreningerne og måske den lokal brugs bliver større. Årre fortæller, at de har fået stablet et lokalblad på benene sammmen med nabo landsbyerne Hjortkær og Fåborg. Bladet er på 32 sider, og de har oplevet stor interesse fra områdets virksomheder, således at bladet udelukket er finansieret at annoncesalg. Bladet skal være et talerør for foreninger, institutioner med videre i lokalområdet.  

Desuden fortalte Årre, at de efter et års arbejde har fået opsat en infoskærm i byen lokal brugs. Holbøl kunne fortælle om en række små projekter, de har søsat og gennemført. Især de kortere projekter syntes at være medvirkende til at sikre opbakningen fra lokalsamfundene. Glæden ved at se projekter udvikle sig fra tanker og ideer til konkrete tiltag, der gavner landsbyen, skaber en uvurderlig begejstring og lyst til at lykkedes med flere projekter.

Næsbjerg og Årre fortalte, at de er tæt på at være klar til at indsende deres ansøgning. Årre mangler at samle deres skrevne materiale sammen. Og Næsbjerg har fået analyseret resultaterne fra undersøgelsen de lavede blandt byens børn og unge og mangler nu kun at læse korrektur. Vi er meget spændte på at modtage ansøgningerne og ser frem til at kunne optage de næste landsbyer på niveau 2.  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *