Bregninge er Danmarks første Blomstrende Landsby

Det var ikke til at overse. Der var noget på færde i Bregninge. Dannebrog var hejst overalt i den lille landsby på Ærø, mens små Dannebrogsflag prydede vejkanterne. På Sognegårdspladsen stimlede en menneskemængde forventningsfuldt sammen. Selv pressen dukkede op – i denne lille flække af Danmark.

Det var lørdag den 8. maj 2010, og dagen vil blive husket som en stor dag for Bregninge. Landsbyen fik nemlig royalt besøg af H.K.H Prinsesse Marie, som besøgte byen i anledning af optagelsen af Bregninge som Danmarks første Blomstrende Landsby.

Prinsessen hejste udviklingsprogrammets flag i Sognegårdspladsen som symbol på, at Bregninge nu officielt kunne erklæres Danmarks første Blomstrende Landsby. Alle de fremmødte klappede begejstret, da flaget var nået til tops.

Forud for flaghejsningen lå den officielle modtagelse af Prinsesse Marie med frokost på Bregninge Sognegård, hvor også H.K.H Prins Joachim deltog. Efter frokosten tog Prins Joachim videre til Søby for at besøge Søbygaard i andet regi, mens prinsessen fortsatte sit program i Bregninge.

 

Arrangementet foran Sognegården bød på taler ved formanden for den Nationale Komité Christian Mejdahl, fødevareminister Henrik Høegh og Bregninge Lokalråds formand Heidi Kildegård Lauritsen.

 

 

Da flaget var hejst, begav Prinsesse Marie sig gennem Bregninge Landsby. Gaden var fyldt med glade mennesker, der fulgte Prinsessen, mens de viftede med danske og franske flag. Gåturen gennem Bregninge var præget af en helt fantastisk stemning og afslappethed.

Undervejs stødte Ærømaskerne til for at følge Prinsessen videre gennem Bregninge. Ærømaskerne er en tradition, der kom til Ærø for cirka 150 år siden af en skræddersvend fra Bregninge, som hentede ideen fra Als. I forbindelse med Helligtrekonger og fastelavn går udklædte mennesker fra hus til hus efter mørkets frembrud og fortæller spøgefulde sandheder om beboerne. Prinsesse Marie fik et lille indblik i denne særlige kulturelle tradition, der således lever i bedste velgående på Ærø.

    

 

Prinsesse Marie besøgte markedspladsen i Bregninge, hvor det bl.a. blev til bolche-smagsprøvning ved en af de mange boder. Herfra gik turen – stadig ført af Ærømaskerne – videre til Bregninge Kirke, hvor der var tilrettelagt en særlig kirkekoncert for Prinsessen.

Som afslutning på Prinsesse Maries besøg i Bregninge var der stående kaffe for Prinsessen i et kaffetelt i Præstegårdshaven. Teltet var udsmykket med forskellige produkter fra Ærø, og børnehavebørn fra Pippihuset i det vestlige Ærø havde lavet forskellige skulpturer af genbrugsmaterialer – bl.a. en prinsesseskulptur i dagens anledning.

Prinsessen var meget interesseret i udstillingerne i teltet og nåede at få en lille rundvisning, inden hendes besøg i Bregninge var ovre og hun atter drog hjemad. En begivenhedsrig dag for Bregninges beboere var slut, men livet som Danmarks første Blomstrende Landsby kun lige begyndt.

 

SE GALLERI 1
SE GALLERI 2

Se desuden:
Prinsessebesøg på Ærø
Royalt besøg på Ærø

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *