Blomsterne Landsby kommer ud

Som en del af sekretariatet kommer jeg ofte rundt i landet. Jeg ser mange smukke egne og

Skrødstrup

Skrødstrup

møder mange interessante mennesker. Denne gang gik turen til Skrødstrup Efterskole, som er en efterskole med kristne værdier. Skrødstrup ligger, som det ses på kortet, tæt på

Mariager Fjord, omgivet at et meget smukt bakket landskab.

Med mig på turen havde jeg Poul Verner Christensen, formand for Årre Borgerforening (Varde Kommune). Vi var inviteret af Mariagerfjord Kommunes Landdistriktsråd til at holde et oplæg om Blomstrende Landsby til deres årsmøde.

Inden vi gik på med vores oplæg i grupper, holdt Johannes Andersen (Lektor ved AAU) et oplæg under titlen Hvordan aktivere vi de unge som frivillige i vores landsbyer? Det var er interessant foredrag, der blandt andet tog udgangs punkt i ”de unge gamles” livsanskuelse i forhold til den verden de unge vokser op i. Den er flygtig og præget at forhold via sociale medier. Frivilligheden skal tilrettelæges på et niveau, hvor de unge kan være med. Men det kræver nogle ildsjæle der tør/ vil arbejde med frivillighed på de unges principper.

Efter Johannes Andersens oplæg var der fællesspisning. Vi blev budt på en dejlig omgang flødekartofler med steg og salat. Herefter gik vi på med vores oplæg. Der var 33 interesserede tilmeldte fra Mariagerfjords landdistrikter til vores oplæg. Først fortalte vi fra sekretariatets side om programmet Blomstrende Landsby, hvorfor er det godt at være med, indhold og muligheder var bare nogle af emnerne.

Bagefter fortalte Poul Verner passioneret om Årres vej til Blomstrende Landsby. En kåring som årets landsby i Varde Kommune i 2008, blev startskuddet til en længere proces. I 2011 blev Årre optaget på niveau 1. Nu 3 år senere er de tæt på at være klar til niveau 2.

Årre

Årre

Poul Verne fortalte blandt andet at de med Blomstrende Landsby i ryggen og et kæmpe stykke arbejde fra frivillige i Årre, har fået styrket deres samarbejde til kommunen. Det har medført hjælp fra flere af kommunens ansatte til projekter samt økonomiskstøtte til gennemførslen af projekter. Årre har også fået styrket deres samarbejde til nabolandsbyerne, således at deres skole står styrket. De har fået gennemført konkrete projekter såsom ny legeplads, stier rundt om byen, et madpakkehus mv. Samtidig har Årre på få år øget deres indbyggertal fra cirka 550 indbygger til nu omkring 600 indbyggere.

Alt i alt et givtigt møde, med tilkendegivelse fra en del, som ønsker mere info om Blomstrende Landsby. Og en meget god kombination af facts fra sekretariatet forenet med praktisk erfaring fra et lokalsamfund fungerede godt.

Hjemturen gik i mørke og dis tilbage til Årre, vi glæder og allerede til næste tur ud i det danske land.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *