4 gode råd til mere dagslys i din bolig

Vi mennesker er afhængige af lys, og heldigt for os er den bedste lyskilde gratis for os. Det handler derfor om at sikre så meget dagslys i din bolig som muligt for at opnå alle fordelene ved det naturlige lys – men hvordan gør man så lige det? Vi har her samlet vores bedste tips

Lyse farver kan gøre underværker

Det kan sagtens være at farverne i din indretning modarbejder dig. De mørke farver sluger nemlig lyset, hvorimod lyse farver reflekterer det. Det kan derfor gøre underværker for din bolig med lyse farver på vægge og lofter – og endnu mere med lyse farver til sofaen og de øvrige møbler, når de skal skiftes ud på et senere tidspunkt. De lyse farver kan gøre en stor forskel forholdsvist hurtigt.

Fjern udendørs forhindringer

Lyset skal have plads for at kunne finde vejen indenfor, og det kræver altså at der er fri passage mellem solen og dine vinduer. Det er ikke tilfældet, hvis du f.eks. har høje hække og store træer, der står i vejen for solen – enten hele dagen lang eller blot på bestemte tidspunkter. Det er derfor en god idé at fjerne disse udendørs forhindringer ved f.eks. at klippe hækken længere ned og fælde træer. Du kan få hjælp til både hækklipning og træfældning i Kolding af Anlægsgartner Brian Stølegaard.

Fjern indendørs forhindringer

Det er dog ikke kun udendørsarealet, der kan være et problem. Det kan også være indendørs. Ofte bliver lyset forhindret i at finde vejen langt ind i boligen, fordi der står en masse i vejen – især i vindueskarmen. Det er derfor en god at fjerne alt det, der står og fylder i vindueskarmen og efterlade den enten tom eller indrette med glas, som kan hjælpe med at reflektere lyset.

Nye vinduer

Hvis det ikke er nok at male i lyse farver og fjerne forhindringer både indendørs og udendørs, så er næste skridt at skifte vinduerne ud. Nogle vinduer er nemlig i sig selv med til at forhindre dagslyset i at finde ind i boligen med meget små glaspartier. Det kan derfor være en idé at skifte vinduerne ud med nye vinduer med smalle rammer for at få et større glasareal og dermed et større lysindfald. Nye vinduer kan også bidrage til et bedre indeklima og en lavere varmeregning.