Udviklingsprogrammet er klar

[Blomstrende Landsby] I starten af september måned er ”Blomstrende Landsby” klar. Landdistrikternes Fællesråd og arbejdsgruppen bag er klar med programbeskrivelsen og kriterierne for det første niveau. Den første landsby forventes at springe ud med bøgen i foråret næste år.

Landsbyudviklingen er på dagsordenen i disse måneder, nationalt, kommunalt og lokalt. Der syntes at være et stort behov for et program, der hjælper med udviklingen og ikke mindst en synliggørelse af den store indsats, der lægges for dagen i mange kommuner og tilhørende landsbyer.

Udviklingsprogrammet giver danske landsbyborgere en unik mulighed for at sætte kursen og farten i deres eget lokalsamfund. Initiativ og ejerskab vil skabe et fundament, som kan styrke relationerne indadtil i landsbyen og medføre, at landsbyen står frem som et samlet hele, når der skal samarbejdes med kommunen. Omvendt får kommunen en værdig samarbejdspartner i de landsbyer som har valgt ”at blomstre”.    

Initiativet kommer altid fra den enkelte landsby, som selv skal ønske udviklingen. Kommunen støtter og bidrager på områder, der kræver særlig indsigt og overblik. Indbyrdes mellem landsbyerne stilles man overfor en venskabelig kappestrid, hvor ønsket om udvikling er fælles, men måden udviklingen virkeliggøres på, vil vise sig forskelligt fra sted til sted.  

Politisk og praktisk udvikler kommunernes, regionernes og landets landsbyer sig individuelt, men på et fælles grundlag, hvis overordnede mål er, at bevare og styrke de danske landsbysamfund, særligt hvad angår bosætning, turisme og erhverv. 

Fem niveauer
”Blomstrende Landsby” er inddelt i fem niveauer, som skal sikre, at der altid kan skabes en blomstrende fremdrift i netop den retning, som landsbyens borgere har mulighed, ressourcer og lyst til. Det første niveau har som primært mål at synliggøre det, der allerede er i landsbyen. Ud fra aktiviteter, befolkning og fællesskab. Hvert af de efterfølgende niveauer har sit eget område, som skal sikre en målrettet udviklingsindsats. Til hvert af de fem niveauer udarbejdes der en kriteriemanual, som fortæller om de særlige træk, der gælder for denne udviklingsfase og hvordan landsbyens borgere selv kan vurdere, hvor de befinder sig.  Manualen for niveau 1 er klar til brug den 1. september.

Programmet er tilrettelagt således, at alle landsbyer op til omkring 1.000 borgere kan være med, hvis de vil investere tid og energi i landsbyens liv og udvikling. Det betyder at ca. 4.000 landsbyer kan trække i arbejdstøjet.

Udviklingen og programmet generelt kan følges løbende på adressen www.blomstrendelandsby.dk hvor alle nuværende tekster, manualer m.m. kan læses eller downloades. Den 1. september lægges kriteriemanualen for niveau 1 på nettet.

Dette indlæg blev udgivet i Nyhed. Bogmærk permalinket.

1 Response to Udviklingsprogrammet er klar

  1. Per B. Madsen skriver:

    Gerne have besked om pr. mail, når manualen for de forskellige niveauer er klar.

    På forhånd tak.

    Bedste hilsner

    Per B. Madsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *