Prinsesse Marie hejser flaget

Den 8. maj bliver en særlig dag for borgerne i Bregninge på Ærø. Det er nemlig dagen, hvor Bregninge som den første landsby i Danmark udpeges som Blomstrende Landsby. I den anledning får landsbyen besøg af H.K.H. Prinsesse Marie. Hun vil hejse flaget, der er det synlige bevis på, at Bregninge er en landsby i blomstrende udvikling.

Ved sin side vil prinsessen have formanden for den Nationale Komité for Blomstrende Landsbyer, Christian Mejdahl, der efter et langt liv i politik har sat sig i spidsen for arbejdet med landsbyernes udvikling. Han tøver ikke med at kalde dagen historisk – ikke bare for Bregninge, men for alle danske landsbyer, hvor borgerne arbejder seriøst og målrettet med udvikling af deres lokalsamfund.


– Jeg er kongehuset og H.K.H. Prinsesse Marie meget taknemmelig for, at hun med sin deltagelse i arrangementet bakker op om og skaber synlighed omkring arbejdet med at skabe udvikling uden for byerne. Det en fornem anerkendelse af den store frivillige indsats, som mange borgere i landdistrikterne yder, udtaler Christian Mejdahl.

Belønning for hårdt arbejdeBregninges succes er resultatet af lang tids hårdt arbejde. For at kvalificere sig til den blomstrende titel har borgerne skullet måle deres landsby i forhold til en række kriterier fastsat af den nationale komité. Blomsterflaget bliver således det synlige bevis på, at borgerne i Bregninge har indsigt, udsyn, netværk og sammenhold, et rigt foreningsliv samt en organisation, der gør, at landsbyen kan tale med én stemme udadtil.

– Bregninge er et fremragende eksempel på ægte landsbyudvikling, siger Christian Mejdahl. – Derfor glæder jeg mig også til den planlagte vandring gennem landsbyen, hvor de lokale borgere vil få lejlighed til at vise prinsessen, fødevareminister Eva Kjer Hansen og de andre gæster, hvad frivillige kræfter kan skabe.

Et værktøj til udvikling
I Bregninge vil man dog næppe tillade sig at hvile længe på laurbærrene. I maj kvalificerer man sig nemlig ”kun” til det første af de i alt fem niveauer i Blomstrende Landsby-programmet, så der er stadig noget at stræbe efter. For at få et flag med fem blomster skal landsbyen vise, at man tænker og handler ud fra bæredygtige principper.

– Blomstrende Landsby er et udviklingsprogram, der giver landsbyborgerne et værktøj til at fastsætte mål for udviklingen af deres lokalsamfund, forklarer Christian Mejdahl. – Det naturligvis helt frivilligt for landsbyerne, om de vil være med, og hvor langt de vil være med. Men jeg er sikker på, at programmet vil kunne gavne den lokale udvikling, og at det i det hele taget vil sætte normerne for det fremtidige arbejde med landdistriktsudvikling.

Rundt omkring i landet er flere landsbyer på vej til at arbejde sig gennem kriterierne på programmets første niveau. Christian Mejdahl forventer, at op mod 50 landsbyer vil kunne hejse blomsterflaget i 2010. Og for programformanden vil det ikke gøre noget, hvis der går konkurrence i flaghejsningen. – Lidt venskabelig kappestrid vil kun gavne udviklingen i landdistrikterne, slutter han.

Dette indlæg blev udgivet i Nyhed. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *