Landsbyerne plukker blomster

 

Lørdag i næste uge hejses det første flag over landsbyen Bregninge på Ærø. I disse dage er Bregninge forståeligt nok på den anden ende. Der gøres klar til at modtage H.K.H. Prinsesse Marie, Fødevareminister Henrik Høegh, formand for Blomstrende Landsby Christian Mejdahl og mange, mange flere. Der fejes indkørsler, klippes græs og pudses vinduer, formanden for lokalrådet forbereder sin tale, politiet og kommunen arbejder med afspærring af veje og håndtering af de mange mennesker, der kommer til Ærø. Det bliver en stor dag for kommunen og landsbyen.

 

Det er ikke kun på Ærø, der er gang i blomsterne i dette tidlige forår. Mere end 40 kommuner har på nuværende tidspunkt vist positiv interesse for programmet. I eksempelvis Esbjerg, Varde, Slagelse og Randers Kommuner er de allerede så småt gået i gang. Landsbyerne har påbegyndt arbejdet for optagelse i programmet og dermed en række fordele i forhold til landsbyudvikling.

– Interessen for programmet har været meget overvældende her i opstarten, hvilket vi har noteret os med stor tilfredshed og sved på panden i sekretariatet i Vejen, fortæller direktør Carsten Blomberg Hansen.
– Behovet for et udviklingsprogram, hvor landsbyerne hjælpes ind i en struktureret udvikling i et tæt samarbejde med deres kommune, har vist sig at være meget aktuel. Det er svært at være landsby i 2010, hvilket medierne hver dag bekræfter i denne tid. Omvendt er der alle muligheder for dem, der vil og kan selv. Landsbyerne må tage ansvar for egen strategisk udvikling.

 

Lidt om udviklingsprogrammet Blomstrende Landsby
Udviklingsprogrammet Blomstrende Landsby giver landsbyer og kommuner mulighed for at udmærke og synliggøre sig med det mål at skabe udvikling og dialog lokalt. I en række europæiske lande har man indført Blomstrende Landsbyer. Tanken er, at vi i Danmark giver en tilsvarende mulighed for at synliggøre de velfungerende lokalsamfund og deres indsats for at gøre det attraktivt at bo og leve på landet. At en landsby blomstrer, kan ses på det liv og de initiativer, som findes rundt omkring i landsbysamfundene.

 

Programmets formål lægger op til, at borgerne valgfrit og i fællesskab forholder sig til, hvordan det er at bo og leve i deres landsby. Tilrettelæggelsen af dette landsbyudviklingsprogram sikrer landsbyens borgere, at de kan skabe udvikling frem mod egne strategiske mål og beslutninger i et samspil med de kommunale planer og initiativer. Med dette udviklingsprogram gives danske landsbyborgere en unik mulighed for at sætte kursen og farten i deres eget lokalsamfund. Initiativ og ejerskab vil skabe et fundament, som kan styrke relationerne indadtil i landsbyen og medføre, at landsbyen står frem som et samlet hele, når der skal samarbejdes med kommunen. Omvendt får kommunen en værdig samarbejdspartner i de landsbyer som har valgt ”at blomstre”.

 

Programmet er inddelt i fem niveauer, som skal sikre, at der altid kan skabes en blomstrende fremdrift i netop den retning, som landsbyens borgere har ressourcer og lyst til. Det første niveau har som primært mål at synliggøre det, der allerede er i landsbyen. Ud fra aktiviteter, befolkning og fællesskab. Hvert niveau har sit område, som skal sikre en målrettet udviklingsindsats. På femte niveau finder vi landsbyer, hvor der tænkes og handles i overensstemmelse med bæredygtige principper. Initiativet kommer altid fra den enkelte landsby, som selv skal ønske udviklingen. Kommunen støtter og bidrager på områder, der kræver særlig indsigt og overblik. Indbyrdes mellem landsbyerne stilles man over for en venskabelig kappestrid, hvor ønsket om udvikling er fælles, men måden, udviklingen virkeliggøres på, vil vise sig forskellig fra sted til sted. Politisk og praktisk udvikler kommunens, regionens og landets landsbyer sig individuelt, men på et fælles grundlag, hvis overordnede mål er at bevare og styrke de danske landsbysamfund, særligt hvad angår bosætning, turisme og erhverv.

 

Programmet synliggøres via programflag placeret centrale steder i landsbyen, skilte, mærkater m.m. Landsbyen vælger selv, hvad der passer bedst i forhold til ønsker og muligheder.

 

 

Dette indlæg blev udgivet i Nyhed. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *