Flaget blomstrede i løvfaldet

[Blomstrende Landsby] Den Nationale Komite for ”Blomstrende Landsby” var samlet for første gang til møde i Ringe på Fyn. Et møde hvor formand Christian Mejdahl sammen med ministerier og landsdækkende organisationer kunne markerer startskuddet for fremtidens landsbyudvikling. Programmets officielle vartegn er et flag, som nu er klar til at blive hejst i landsbyerne.

Udviklingsprogrammet Blomstrende Landsby giver danske landsbyer en unik mulighed for at sætte kursen og farten i deres eget lokalsamfund. Initiativ og ejerskab vil skabe et fundament, som kan styrke relationerne indadtil i landsbyen og medføre, at landsbyen står frem som et samlet hele, når der skal samarbejdes med kommunen.

Programmet er inddelt i fem niveauer, som skal sikre, at der altid kan skabes en blomstrende fremdrift i netop den retning, som landsbyens borgere har mulighed, ressourcer og lyst til. Det første niveau har som primært mål at synliggøre det, der allerede er i landsbyen. Ud fra aktiviteter, befolkning og fællesskab. Hvert niveau har sit område, som skal sikre en målrettet udviklingsindsats. På femte niveau finder vi landsbyer, hvor der tænkes og handles i overensstemmelse med bæredygtige principper.

Politisk og praktisk udvikler kommunens, regionens og landets landsbyer sig individuelt, men på et fælles grundlag, hvis overordnede mål er at bevare og styrke de danske landsbysamfund, særligt hvad angår bosætning, turisme og erhverv. 

Første flag til tops
Den første landsby der kan hejse flaget bliver Bregninge på Ærø, hvilket forventes at ske ved et større arrangement i maj måned næste år. Kort efter følger mange andre og målet er at der i løbet af 2010 optages 100 landsbyer i programmet.

– Programmet der har fået en meget positiv modtagelse rundt om i kommunerne og landsbyerne, har et stort potentiale i forhold til den meget vigtige landdistriktsudvikling, frem mod at skabe et Danmark i bedre balance, siger formand Christian Mejdahl. – Landsbyer vil udviklingen, og der er for langt de fleste kommuner en tilsvarende stor lyst til samarbejde og udvikling. Landsbyerne har hænderne der kan skabe denne og kommunerne har værktøjerne, sammen vil det gøre en forskel og det er her udviklingsprogrammet kommer til at gøre en forskel.

Formanden benyttede også lejligheden til at takke for opbakningen fra ministerier og landsdækkende organisationer. – Det har stor betydning, at alle os der arbejder med landdistrikterne står sammen og løfter udfordringen i et samarbejde med landsbyerne. Tak for indsatsen indtil nu.

Mødet blev afsluttet med at det første flag blev hejst til tops af formanden.

Komiteens medlemmer:
Formand Christian Mejdahl, Indenrigs- og Socialministeriet, Fødevareministeriet, Miljøministeriet, Kulturministeriet, Friluftsrådet, Landsforeningen af Menighedsråd, Håndværksrådet, Kulturelle Samråd  i Danmark, De Samvirkende Købmænd, Fritid og Samfund, Landsforeningen af Landsbysamfund, Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger, Ålborg Universitet, Landdistrikternes Fællesråd, Erhvervs- og Turistkontoret på Ærø.

Dette indlæg blev udgivet i Nyhed. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *