Niveau 1

Niveau 1 er starten på arbejdet med udviklingsprogrammet Blomstrende Landsby. Det første niveauet, hvor den basale viden og de grundlæggende kriterier for landsbyudvikling opbygges.

Derfor handler kriterierne på dette niveau om samvær, netværk og ikke mindst et grundlæggende kendskab til den landsby og det lokalsamfund, man bor og lever i. Nogle af kriterierne og rammerne opfylder landsbyen måske allerede. Andre er nye udfordringer, der skal udvikles.

De fem kriterier
Det første niveau er det grundlæggende niveau, for som nogen formulerer det: Soklen skal sættes rigtig, hvis huset skal blive godt. Sådan gælder det også for landsbyudvikling.

De fem kriterier er:

1. Indblik
2. Udsyn
3. Foreningsliv
4. Netværk og sammenhold
5. Organisation

Under de enkelte kriterier er der en udførlig forklaring og beskrivelse af de fem niveauer, som landsbyen skal arbejde med. Arbejdet med disse er fem forskellige opgaver.

Til alle kriterier er der udarbejdet en række hjælpeværktøjer, som kan findes hjemmesiden under de enkelte kriterier.

For alle kriterier gælder, at det er landsbyen selv, der beskriver det enkelte kriterie. Start med at skabe et overblik over, hvilke data og oplysninger I allerede har tilgængelige, og planlæg herefter, hvorledes I fremskaffer det, der mangler i forhold til hvert af de fem kriterier.

Når arbejdet med et kriterie er færdigt, skal landsbyen selv vurdere hvor på skalaen fra 1 til 5 point, landsbyen befinder sig. Retningslinjer for denne pointgivning findes under de enkelte kriterie. Vurderingen kan benyttes som en guideline for, hvor landsbyen gerne vil befinde sig. Ønsker I fx at opnå 4 point, men ligger lige nu på en 2’er, kan I benytte skalaen til at se, hvilke projekter og data I skal igangsætte/ undersøge.

Afslutningsvist udfyldes vurderingskemaet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *